Professionalisering en optimalisatie Sociaal Domein

Speerpunten

Kwaliteit en Kosten

Wat wilden we bereiken?

Professionalisering en optimalisatie Sociaal Domein

Wat wilden we ervoor doen?

Het Sociaal Domein is continu in beweging. Bij het Sociaal Domein gaat het om doorlopend verbeteren en vernieuwen (groeien). Waar staan we, waar willen we naartoe en wat kunnen we in de toekomst veranderen om het resultaat van de decentralisaties (en bijbehorende doelen) te optimaliseren en uitvoering te geven aan de visie van de DUO-gemeenten (bijvoorbeeld brede toegang en integraal werken). In 2020 wordt een bijdrage geleverd aan de door (visie)ontwikkeling en uitvoering (en inrichting) van het Sociaal Domein. Een en ander wordt vertaald in een projectplan. Daarbij wordt ook beoordeeld of er op uitvoeringsniveau kosten bespaard kunnen worden door efficiënter of slimmer te werken. Doelstelling is dat in 2021 de nieuwe organisatiestructuur geformaliseerd is.

Hebben we bereikt met wat we wilden gaan doen?

De nieuwe organisatiestructuur is per 1 april 2021 geformaliseerd. Het sociaal domein bestaat nu uit drie teams, nl: Team Jeugd/Wmo, Team Participatie en Team Data & Ondersteuning. Systemen, personele en financiële zaken zijn nu ook op de nieuwe teams ingeregeld.

Opdracht team Jeugd/Wmo: een voorstel/visie over hoe de Brede Toegang kan worden ingericht is door Duo+ in het derde kwartaal van 2021 aan de opdrachtgevers verstrekt. De opdrachtgevers moeten nog een besluit nemen op dit voorstel. Dit wordt verwacht in het eerste/tweede kwartaal van 2022, waarna de implementatie kan gaan plaatsvinden.

Het team PW had voor 2021 de opdracht om in de huidige situatie het team te optimaliseren en de nasleep van de Corona Crisis te beheersen. Voor wat betreft de optimalisatie van het team kan worden opgemerkt dat de onderdelen Inkomen, armoede- en minimabeleid, schuldhulpverlening en Inburgering in 2021 grote stappen hebben gemaakt met het gemeente overstijgend werken. Ook heeft er een herindeling van taken plaatsgevonden met als effect dat taken zoveel als mogelijk, bij een medewerker komen te liggen. Door de expertise van beide gemeenten samen te voegen en werkzaamheden anders in te delen is de kwaliteit en de efficiency van de dienstverlening verhoogd en de kwetsbaarheid verlaagd. Maar natuurlijk zijn op dit onderdeel nog verdere stappen te maken.

In 2021 heeft het team zich verder voorbereid op nieuwe taken vanaf 1 januari 2022. Het gaat hier om Preventie & Vroegsignalering (schuldhulpverlening) en de nieuwe Wet inburgering. Voor wat betreft het beheersen van de (nasleep van de) Corona maatregelen kan worden opgemerkt dat de betreffende regelingen (Tonk, Tozo en heroriëntatie zelfstandigen) in 2021 zijn uitgevoerd en afgerond.

Het team Jeugd heeft zich in 2021 vooral bezig gehouden met de voorbereidingen en implementatie van de nieuwe inkoop specialistische Jeugdzorg per 1 januari 2022 en de wijzigingen van het woonplaatsbeginsel. De nieuwe inkoop specialistische jeugdzorg vroeg veel voorbereidingen in 2021. Met de wijziging van (regionale) inkoop hopen de gemeenten de zorg dichter bij kind en gezin te kunnen bieden, maar ook de financiële uitgaven voor deze zorg beter te beheersen.

Vanaf 2022 is het woonplaatsbeginsel in de jeugdwet gewijzigd. Het gaat hier om welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor de jeugdhulp aan een jeugdige. Deze wijziging van beleid vroeg in 2021 veel afstemming en voorbereiding om deze wijziging tijdig en zorgvuldig te kunnen doorvoeren.

Het team Data & Ondersteuning is verantwoordelijk voor het grip krijgen op de bedrijfsvoering. In 2021 is dit team bezig geweest met de kwaliteit van de managementrapportages en het leveren van betere stuurinformatie. Daarbij zijn de financiële gevolgen van de nieuwe aankoop specialistische jeugdzorg in beeld gebracht. Verder heeft het nieuwe team Data en ondersteuning in 2021 meer structuur in de informatievoorziening aangebracht.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf